цибулиння

Цибулиння: ніколи не викидайте його, бо це скарб

Експериментально доведено, що в цибулинні є великий набір макро- та мікроелементів, а його барвник має бактерицидну дію. Якщо у вас є сад, город або квітник, обов'язково збирайте цибулиння. Ось як його застосовувати...

Цибулиння (лушпиння цибулі) помилково вважають сміттям і, почистивши цибулю, його просто викидають. І даремно це роблять! Адже цибулиння є цінної сировиною. Насамперед воно корисне у присадибному господарстві, в саду та на городі. Також воно може принести користь у квітнику, стане у пригоді у догляді за декоративними рослинами.

Користь цибулиння у саду та на городі

  • Експериментально доведено, що в цибулинні є великий набір макро- та мікроелементів, а його барвник має бактерицидну дію. Тому й не дивно, що у рослин, оброблених цибулевим настоєм, підвищується імунітет.
  • Відвар і настій цибулиння стимулюють ріст рослин, підвищують врожайність. Для підживлення рослин використовують розчин (10 г цибулиння залити 5 л окропу).
  • Лушпиння вбиває патогенну мікрофлору в ґрунті.
  • Ідеальний засіб і для захисту рослин від листогризучих шкідників: 0,5 відра лушпиння залити 10 л гарячої (70 °С) води, настоювати добу. Перед застосуванням розвести розчин чистою водою у пропорції 1:1. Лушпиння має бути з абсолютно здорових цибулин, а цибулевий розчин – тільки свіжоприготовлений.
  • Коли починає жовтіти листя огірків, треба взяти дві пригорщі цибулиння, покласти в емальовану 10-літрову посудину, налити доверху води і прокип’ятити 5 хв. Знявши відвар з вогню, дати йому настоятися, потім процідити. У відро води додати 2 л відвару. Обробити листя огірків з обприскувача або з лійки.
  • При зараженні огірків павутинним кліщем слід використовувати для обприскування рослин настій цибулиння (200 г лушпиння настояти у 10 л води чотири-п’ять днів, процідити). Провести не більш як три обприскування з інтервалом у п’ять днів.
  • Під моркву від дротянки та хвороб добре лити настій цибулиння (залити гарячою водою, залишити на три-чотири дні), а під час садіння картоплі жменю цибулиння слід класти у кожну лунку.
  • Лушпиння, яке залишилося після відвару, – чудова мульча.
  • Стовчене лушпиння застосовують для тривалого зберігання фруктів. Яблука, груші укладають у поліетиленові мішки і пересипають подрібненим цибулинням.
  • Коренеплоди не вражають грибкові захворювання, якщо перед закладанням на зберігання їх припудрити подрібненим цибулинням.

Поділитись у:

Читайте також:

Ми у Facebook