Кухня Рецепти

Шоколадоманія. 4 рецепти дуже шоколадних десертів

Щастя є! І воно має смак шоколаду. Усім шоколадоманам присвячується. Солодкого вам вікенду!

11.05.2018 17:48

Торт «Джандуйя»

Бісквіт: 3 великі яйця, по 100 г борошна і шоколаду, 50 г масла, 1 ч. ложка розпушувача. Ганаш: 200 мл вершків (33%), 50 г масла, 200 г шоколаду.

  • Форму діаметром 28 см змастити маслом і відставити. На водяній бані розтопити 50 г масла і шоколад.
  • Окремо збити яйця з цукром до посвітління і розчинення цукру (десь 8 хв), додати шоколадну масу, перемішати.
  • Всипати просіяне борошно з розпушувачем, акуратно перемішати, викласти у форму, поставити в розігріту до 160 ºС духовку на 25–30 хв.
  • Дістати, дати трохи охолонути, викласти на тарілку, акуратно вирізати середину на глибину 1 см, відступивши від краю 1 см. Тобто зробити виїмку завтовшки 1 см.
  • Ганаш: у каструлі з товстим дном розтопити 50 г масла і шоколад, влити вершки, розмішати, поварити кілька хвилин до загусання, дати трохи охолонути. Якщо раптом ганаш розшарувався, збити його блендером до однорідності.
  • Теплий ганаш залити у бісквіт, залишити на 20 хв у кімнаті, потім поставити на 3 год у холодильник, дістати за 20 хв до подачі. Посипати по краю подрібненими горіхами або ягодами.

Бісквітний торт «Апельсинова нота» 

Бісквіт: 4 яйця, 120 г цукру, 100 г борошна, 20 г какао. Крем: 100 г шоколаду, 250 г вершків (33–40%), цедра 1 апельсина.

Просочення: сік 1 апельсина, 50 г цукру.

Глазур: по 40 г масла і шоколаду. Форма діаметром 20 см.

  • Розігріти духовку до 200 ºС. Збити жовтки з половиною цукру добіла. Збити охолоджені білки у пишну масу, додати решту цукру, збити до щільності і блиску.
  • Змішати білки і жовтки, висипати просіяне борошно з какао, акуратно перемішати ложкою, щоб маса не осіла.
  • Перекласти у форму, змащену маслом і посипану борошном, пекти при 200 ºС 25–35 хв.
  • Залишити на 6–12 год.
  • Для сиропу вичавити сік з апельсина, додати цукор і підігріти до його розчинення.
  • Остудити і просочити розрізаний на три коржі бісквіт. Збити вершки (можна додати цукрову пудру, влити розтоплений на водяній бані шоколад, перемішати.
  • Розмішати до однорідності, охолодити, збити, змастити коржі.
  • Глазур: розтопити разом масло і шоколад.

Торт «Австрія»

200 г шоколаду, 1 ст. ложка з чубком какао, ванільний цукор, по 1 скл. молока, борошна і цукрової пудри, 4 яйця, 0,5 скл. цукру, 1 ч. ложка розпушувача, дрібка солі, 500 г жирних вершків або сметани (30–35%).

Для просочення: 0,5 скл. кип’яченої води, 4 ч. ложки цукру, 2–4 ч. ложки коньяку.

  • Відокремити білки від жовтків. Жовтки збити міксером з 0,5 скл. цукрової пудри на пінисту масу, об’єм повинен збільшитися приблизно в 3 рази.
  • У маленьку каструльку насипати какао, дрібку солі і ванільний цукор. Влити кілька ложок молока. Розмішати.
  • Масу поступово розбавляти молоком і перемішувати, щоб не було грудок. Додати поламаний шоколад, довести при постійному помішуванні до початку закипання.
  • Знову міксером почати збивати жовтки, одночасно підливаючи під вінички міксера киплячу шоколадну масу.
  • Половину отриманої маси вилити назад у каструльку, вмішати з 0,5 скл. цукрової пудри і поставити на вогонь.
  • Варити при постійному помішуванні до загусання (2–3 хв) – піде на крем.
  • До другої частини шоколадної маси всипати борошно і розпушувач, перемішати. Додати збиті у стійку піну білки, акуратно ложкою перемішати.
  • На дно форми (22 см) покласти коло паперу, вилити тісто, затягнути зверху фольгою.
  • Поставити в духовку, розігріту до 200 ºC, на 40–45 хв. Коли бісквіт буде готовий, духовку вимкнути, дверцята відкрити і залишити форму в духовці до охолодження.
  • Остиглий корж дістати з форми, загорнути в рушник і залишити на добу або на ніч, розрізати на 3 частини.
  • Жирні вершки або сметану збити, додавши відкладену шоколадну масу. Просочити коржі, змастити кремом.

Торт «Захер»

По 120 г борошна, цукру, масла, абрикосового джему і чорного шоколаду, 6 яєць, 1 ст. ложка лимонного соку, 80 г шоколаду, 60 г масла, кілька шматочків шоколаду.

  • Форму 20–23 см змастити маслом і посипати борошном. Розтопити разом масло і шоколад. Жовтки збити з половиною цукру до густої піни.
  • Вилити шоколад до жовтків, перемішати акуратно ложкою. Всипати борошно й обережно розмішати. Збити охолоджені білки у міцну піну, всипати решту цукру і збивати до щільності (10–15 хв).
  • Додати до тіста, перемішати. Вийде рідкувате тісто.
  • Пекти 40 хв при 180 ºС. Розрізати остиглий бісквіт навпіл.
  • Джем підігріти, протерти через сито і половиною джему перемастити торт. Накрийте другим коржем, решту джему підігріти з лимонним соком до кипіння і змастити торт з усіх боків.
  • Розтопити масло з шоколадом, вилити на остиглий торт, розмазати.
  • Поки глазур застигає, покласти в кондитерський мішок кілька шматочків шоколаду і розтопити в мікрохвильові або гарячій воді. Зрізати кінчик і прикрасити торт.