Ризик виникнення діабету від рису вищий, ніж від солодких газованих напоїв

Білий рис має високий глікемічний індекс і містить багато крохмалю. Дієтологи і вчені вважають, що для зниження ризику діабету просто необхідно відмовитися від рису. У чому ж його небезпека?

Кожна порція білого рису збільшує на 11% ризик розвитку діабету другого типу. До такого висновку ще у 2012 році прийшли дослідники з Гарвардської школи громадського здоров’я.

Вони зіставили дані семи досліджень, в яких брали участь понад 350 тисяч людей з усього світу віком до 22 років. Експерти вивчили раціон харчування учасників з Азії, США та Австралії.

Автори дослідження виявили зв’язок між споживанням білого рису і підвищенням ризику розвитку діабету, до того ж в азіатів цей зв’язок сильніший, ніж у населення Заходу.

Чому так вийшло? Білий рис — найбільш поширений тип рису, особливо в азіатських країнах, в яких його вживають у середньому три-чотири рази на день.

У західних країнах цей продукт їдять набагато менше, в основному один-два рази на тиждень. Зараз кількість хворих на діабет в Азії становить близько 200 млн осіб.

“В азіатів більшою мірою немає надмірної ваги, але вони хворіють так само і навіть більше, ніж американці”, — розповіла професор з Токіо Женьєн Куї.

Одним із факторів поширення діабету в країнах Азії є висока тривалість життя. Простіше кажучи, чим довше людина живе, тим більше у неї в організмі виявляється хвороб.

Білий рис, у порівнянні з коричневим, має більш низький вміст поживних речовин, в тому числі клітковини і магнію, які як раз і захищають від діабету.

В одній порції рису міститься щонайменше удвічі більше вуглеводів, ніж в одній банці Coca-Cola.

Крім того, білий рис має високий глікемічний індекс (ГІ). Після вживання продуктів з високим ГІ різко підвищується рівень цукру в крові, що з часом може призвести до розвитку діабету.

Дієтологи радять любителям ролів і рисової каші обмежитися однією-двома порціями на тиждень або перейти на страви з коричневого рису, який, як з’ясувалося, навпаки, знижує вірогідність виникнення діабету. На відміну від свого «білого побратима» він не проходить очищування та обробку, зберігаючи всі вітаміни і мікроелементи, а головне, клітковину, завдяки якій цей продукт засвоюється повільно, не викликаючи різких стрибків цукру в крові.

Джерело

Поділитись у:

Читайте також:

Ми у Facebook