Рецепт паски від відомої галицької господині Дарії Цвєк

Дарія Цвєк досі залишається найвідомішою українською народною кулінаркою. Ось сімейний та улюблений рецепт великодньої паски пані Дарії.

Дарія Цвєк так описувала ритуал випікання великодньої паски:

Жінки колись дотримувалися особливої традиції при замісі тіста. У той час не смів ніхто прийти до хати, бо тісто могло не вдатися. Господиня молилася при замісі, і на замішаному тісті долонею робила знак хреста. Перед замісом мука повинна бути загрітою біля печі, її два рази просівали. Господиня вбирала чисту сорочку і довго мила руки. Якщо паска вдавалася, то була гордість господині на все село. 

Вдала паска – то був прогноз на цілий рік для цілої сім’ї.  Верх паски перед печенням прикрашали з тіста: наверх укладали хрест, як символ терпіння Христа, між раменами хреста укладали з тіста птички-зозульки, як символ довголіття. Кругом укладали колоски, сформовані з тіста, як символ урожаю. Дотримувалися тої особливої церемонії не тільки при замісі тіста, але також і під час випікання. Поки паска була в печі, нікому не можна було в хаті сісти, бо паска теж могла б сісти. Дуже перестерігали, щоб ніхто з чужих не прийшов до хати. Як це був мужчина, то ще якось було простимо, але якщо це була жінка, то господиня хрестилася декілька разів, кропила хату свяченою водою, щоб злих духів відігнати, аби ті не наробили шкоди.  Паски випікали тільки круглої форми: чим більша паска, тим дужче гордився сам господар, який дуже радо ніс її на рушнику до посвячення.

1 кг борошна, 400 г молока, 10 жовтків, 100 г мокрих дріжджів, 200 г масла або маргарину, 300 г цукру, 100 г родзинок, 1/2 ч. ложки cолі, потерта цедра з 1 лимона.

Спочатку треба замісити опару. Дріжджі розвести у теплому молоці й додати 100 г цукру і 200 г борошна. Все добре перемішати та поставити у тепле місце, щоб опара збільшилась удвічі.

Після того, як суміш підросте – додати решту цукру, жовтки, родзинки, цедру з лимона, сіль і борошно. Замісити тісто до однорідності та наприкінці додати розтоплений, але охолоджений жир. Місити приблизно 10-15 хвилин, поки тісто не почне відставати від рук!

Тісто поставити у тепле місце, щоб збільшилось удвічі. Тоді його опустити та зачекати, щоб знову підросло. Розкласти тісто на 1/3 частини посудини й дати знову піднятись удвічі. Духовку нагріти до температури 200 градусів. Всадити паску і після 10 хвилин зменшити температуру до 170-160 градусів. Випікати ще 50 хвилин.

З тієї порції виходить три паски діаметром приблизно 18, 20 і 25 см. Дарія Цвєк звертала увагу на те, що борошна повинно бути рівно 1 кг, не більше (бо паска буде тугою) і не менше (бо паска опаде). І жир потрібно додавати обов’язково наприкінці!

Джерело

ВАМ ТАКОЖ БУДУТЬ ЦІКАВІ ТАКІ РЕЦЕПТИ:

Поділитись у:

Читайте також:

Ми у Facebook