Майстер-клас Садиба

Пластилін зробіть самі

Домашній пластилін зберігати у холодильнику в закритому посуді або загорнути у плівку. Маса у такому вигляді може зберігатися впродовж місяця.

Безпечний для дитини пластилін можна приготувати власноруч. Він виходить м’який, приємний на дотик, не липне до рук. А ще домашній пластилін коштує значно менше, ніж купований. І найголовніше – він абсолютно натуральний!

Спосіб № 1 – гарячий. Змішати у каструлі по 1 скл. борошна та теплої води, 1 ч. ложку лимонної кислоти, 1 ст. ложку олії, 0,5 скл. дрібної солі. Поставити на середній вогонь, розмішати до однорідності. Постійно помішуючи, варити до запустіння (консистенції заварного тіста). Коли охолоне, вимісити до однорідної маси. Поділити на частини, у кожну домісити натуральні барвники (сік буряка і моркви, пюре із шпинату, розчин куркуми), харчові фарбники або по краплі гуаші. Якщо додати кілька крапель аромаолії, пластилін матиме приємний запах.

Спосіб № 2 – холодний. У мисці змішати по 1,25 скл. борошна і солі та 1 ч. ложку лимонної кислоти. Поступово додавати 0,5–0,75 скл. теплої води, постійно вимішуючи тісто ложкою. Коли суміш стане жорстокою, додати 1 ст. ложку олії (не більше). Якщо пластилін надто рідкий, додати ще борошна, а як надто густий – води. Вмішати барвник, загорнути у плівку і поставити в холодильник. Тісто має бути густим, ліпитися.

Пластилін зберігати у холодильнику в герметично закритому посуді або загорнути у плівку. Маса у такому вигляді може зберігатися впродовж місяця. Якщо пластилін стане надто рідким, можна підмісити борошна. Вироби із пластилінового тіста можна запекти у духовці, потім пофарбувати або покрити лаком.