Кухня Рецепти

Підсолодіть собі життя медовиком. Секрети приготування, рецепти, фото

Медовик – це просто, швидко і з недорогих продуктів. Коржі можуть зберігатися цілий місяць! Які мінуси у медовика? Мабуть, є один. Це швидкість, з якою цей тортик зникне зі столу!

15.03.2018 17:47

Медовик – торт родом із дитинства. Він популярний не тільки тому, що його майже всі люблять, а й тому, що готують його з простих і недорогих продуктів. У медовик можна утилізувати весь торішній мед, що зацукрився на стінках банок. Медовий торт – безпрограшний варіант для сімейних свят. Головний його плюс у тому, що можна вибрати крем на свій смак. 

Якщо хочете приготувати медовик, вам стануть у пригоді такі поради:

  • чим менша жирність сметани для крему, тим краще просочиться торт, але в такому разі менше крему залишиться між коржами;
  • якщо хочете зробити соковитіший і жирніший торт, беріть сметану з високим відсотком жирності і збільшуйте її пропорції в рецепті;
  • якщо замість соди використовуєте розпушувач, додавайте його наприкінці замішування тіста, змішавши з борошном.

Медовик традиційний

3 яйця, 1 скл. цукру, 3 ст. ложки меду, 100 г масла, 2 ч. ложки соди, борошно. Для крему 700–800 г сметани, цукор.

  1. Збити яйця з цукром, додати мeд, масло, погашену соду. Поставити всe на водяну баню на 7 хв, постійно помішувати.
  2. Дати суміші трохи охолонути і, додаючи борошно, вимісити тісто, розділити його на 12 рівних частин.
  3. Розкачати кожну товщиною, як на локшину. Вирізати коло потрібного діаметру прямо на деку (перевернувши її догори дном і припудривши борошном) або вирізати коржі під розмір тарілочки відразу після випікання, поки вони тeплі.
  4. Коржі випікати приблизно по 3 хв. Остиглі коржі перемазати кремом, посипати подрібненим арахісом (або волоськими горіхами), присипати зверху тортик крихтою від обрізків коржів і поставити в холодильник на ніч.
  5. Для крему сметану збити з цукром. Сметана має бути дуже холодна. Головне – не збити до утворення масла. До магазинної сметани слід додати загусник.

Медовик варений

2 ст. ложки з чубком меду, 1 ч. ложка соди, 1 скл. цукру, 2 ст. ложки води, 2 ст. ложки масла, 2 яйця, дрібка солі, 2,5-3 скл. борошна. Для крему: 2 б. вареного згущеного молока, 200 г масла.

  1. Мед довести до кипіння на плиті. Потім додати цукор, соду, воду, сіль і на середньому вогні варити до отримання яскравого оранжевого кольору.
  2. Зняти з вогню, додати масло, перемішати й охолодити до 45-50 ºС. Відтак ввести яйця, розмішати. Всипати борошно й усе ретельно перемішати. Тісто виходить не дуже густе і липне до рук, але більше, ніж у рецепті, борошна додавати не треба. Найбільша кількість – 3 скл., а в ідеалі – 2,5 скл.
  3. Тісто накрити і залишити на 1-2 год. За цей час воно охолоне, борошно набрякне, і тісто не буде прилипати до рук.
  4. На припорошений борошном стіл викласти тісто, поділити на 5-7 частин, розкачати коржі якомога тонше й випікати у нагрітій до 200 ºС духовці близько 8 хв. Обрізати краї відразу, поки коржі гарячі, інакше вони стануть дуже крихкими.
  5. Згущене молоко змішати з маслом і промазати коржі. Кількість згущеного молока і масла можна варіювати на смак, але масло треба класти обов’язково, щоб коржі краще просочилися.
  6. Чудово підійде сметанний або заварний крем, але з вареним згущеним молоком виходить дуже смачно – тісто має насичений карамельний смак і згущене молоко теж.
  7. Якщо використовуєте масляний крем, просочіть коржі сиропом.
  8. Перемазаний торт не ставити відразу у холодильник: нехай кілька годин постоїть у теплі.

Медові коржі, що зберігаються місяць

1 скл. меду, 4 яйця, 1 скл. цукру, 4 скл. борошна, 1,5 ч. ложки соди.

  1. Збити яйця з медом і цукром міксером, додати борошно і негашену соду.
  2. Скотити кулю, посипати борошном, накрити серветкою і відставити в тепле місце на 36 год.
  3. Відтак поділити тісто на три частини і кожну ще на 5–7 частин. Розкачати і випікати при 200 °С десь по 3 хв.
  4. Можна обрізати за розміром роз’ємної форми для тортів, а обрізки зберегти для посипання.
  5. Зберігаються випечені коржі більше місяця. Дуже зручно, коли йде низка свят, а у вас основа для трьох (!) тортиків готова! Залишилося пофантазувати з начинкою і прикрасами.