Перші страви: корисні чи ні? Пояснення експерта

Хто правий: бабусі, які наполягають, що кожного дня треба їсти перші страви (супи і борщі), чи гуру дієтології, які відстоюють думку, що їжу і воду треба вживати окремо? Хто правий і що насправді відбувається в організмі при вживанні рідких страв, детально пояснює експерт.

👵Бабусі кажуть: щодня треба вживати рідку страву, щоб шлунок був здоровим (з’їж ріденького-гаряченького).

👩‍🎓Гуру дієтології кажуть: їжу і воду потрібно вживати окремо, адже розбавлена їжа погано перетравлюється, бродить в шлунку і т.д. А оскільки рідка страва – це по суті їжа і вода (овочі та м’ясо залиті водою), гуру дієтології проти вживання борщу чи овочевого супу.

Хто з них правий? Що каже фізіологія?

Давайте абстрагуємось від міфології і розберемось з тим, що таке “рідка страва”. Як я вже сказав, рідка страва — це кип’ячена вода, в якій плавають овочі, м’ясо та ще щось. Оце вам моє визначення. І не треба мудрувати.

🤷🏼‍♂️Як це оздоровлює шлунок? З усією повагою до досвіду поколінь, ніяк!

🤷🏼‍♂️Як це шкодить шлунку? З усім моїм… особливим ставленням до псевдогуру, ніяк!

У шлунок потрапляє вода, м’ясо і овочі. Зайву рідину розумний шлунок відправляє в кишківник по своїй малій кривизні (нічого в шлунку не плаває і не булькає). А овочі та м’ясо залишаються в шлунку, який буде обробляти їх соляною кислотою, пепсином та іншими ферментами. А потім він вирішить відправити і їх далі по тракту. І повірте, шлунок не відпустить овочі в дванадцятипалу кишку, допоки не впевниться в їхній готовності переходити туди.

В мою голову, правда не пам’ятаю коли і як, потрапила цікава інформація. Не те щоб істина з істин, але цікава. Рідкі страви — їжа бідних. Ще століття-друге тому десять дітей в сім’ї було нормою, а те, що ми маємо зараз сприймалось як безпліддя. Порахуємо: 10 дітей + 2 дорослих + 2 передавачів досвіду поколінь = 14 відкритих ротів. Як їх прогодувати? Рідка страва! Господиня брала величезний баняк, вливала туди велике відро води, закидала різні овочі, кістку (якщо Бровко не поцупив), солила та перчила. Година часу, і страва готова. Кожному по куску хліба, щоб було ситніше, і налітай! Дешево і сердито, як кажуть. Уявляєте, якби вона вирішила наліпити пельменів?.. Отож!

Сьогодні розвинене суспільство не голодує, але рідкі страви смакують у всьому світі:
✔️борщ — Україна;
✔️харчо — Грузія;
✔️гаспачо — Іспанія;
✔️том ям — Тайланд і т.д.

Тож смакуймо! Чому? Бо це в біса лисого смачно! Це основна причина вживати рідкі страви.

Наші бабусі нам бажають тільки добра, хоч не завжди знають де воно, те добро. Але ж щиро. А от з “гуру дієтології” будьте пильні, не вірте їм на слово, критично обробляйте їхні слова, як і все те, що долітає до ваших вух. Те, що потрапляє в поле зору, теж аналізуйте. Ми живемо в час інформаційного сміття, де всі хочуть нас “оздоровити”.

Консультує тренер Віктор Мандзяк, його сторінка в instagram: https://www.instagram.com/viktor_mandziak/

Поділитись у:

Читайте також:

Ми у Facebook