Пароварка готує корисно, смачно, але гаряче!

Це найніжніший метод термічної обробки: продукт рівномірно прогрівається парою, і їжа максимально зберігає корисні речовини й смак.

Технічно зробити пароварку дуже  просто. У будь-яку каструлю потрібного розміру влити невелику кількість води – зазвичай не більш як чверть об’єму, але не менше як 250 мл. Потім посуд поставити на вогонь, воду довести до кипіння. Відтак на каструлі встановити банальний металевий друшляк чи таке ж сито з підготовленим до термообробки продуктом – вимитим, очищеним, нарізаним, приправленим чи навіть загорненим у харчову плівку. Каструлю разом із друшляком накрити кришкою.

Парою можна дуже серйозно попектися. Тому кришку від каструлі з друшляком чи ситом (чи кришку пароварки) потрібно відкривати від себе.
На парі продукти завше варять довше, ніж у рідині. Тривалий час приготування навіює кухареві ілюзію, що у такий спосіб продукт годі переварити.

Бамбукові пароварки
Якщо ви маєте вдома винахід китайців – бамбукову пароварку, то її варто розташовувати так, щоб кипляча вода була на 2–3 см нижче за її дно, а продукт, що готується, був не ближче ніж за 2–3 см від її стінок. Якщо продукт соковитий, його треба готувати в глибокій тарілці, щоб не зникли смак й аромат. Якщо ж стікати соками він наміру не має, можна покласти просто в пароварку.

Готувати більш ніж у двох ярусах бамбукової пароварки не варто. У третьому, верхньому ярусі пара недостатньо гаряча для приготування, він годиться тільки для розігрівання страв. До речі, розігрівати їжу в пароварці – зручно й правильно, тому що у такому разі вона ніколи не пересихає.

Варити на парі треба на повільному вогні. На дно ємності з водою можна покласти кілька монеток; поки води достатньо, вони дзвенітимуть, а от тиша натякне, що час додати окропу.

Пароварка-сковорідка
Щоб приготувати продукти на парі в сковорідці, знадобиться спеціальна підставка, що входить до комплекту будь-якої „швидкісної каструлі”. Важливо також, щоб продукт займав не більш як дві третини об’єму сковорідки.

І ще: перед використанням підійміть кришку сковорідки до джерела світла й зазирніть в отвір для пари – він конче має бути закритим.

Якщо ви готуєте у сковорідці ніжні овочі, після завершення процесу поставте її в холодну воду – так вона швидше вистигне, та й овочі не переваряться.

Впливати на смак продукту, що готується на парі, можна, змінюючи склад пароутворювальної рідини. Можна використовувати суміші води з вином, пивом, різними відварами, а також додавати до води пряні трави. А відварюючи м’ясо, у воду вливають невелику кількість винного оцту.

Неймовірного результату можна досягти, якщо вдатися до двох технік – приготування у вакуумі й на парі. Продукт приправити (тобто використати всі приправи й спеції, аж до соусів та вина), вкласти у герметичну торбину, завакуумувати й помістити в пароварку. Завдяки внутрішнім сокам й абсолютно сухому теплу продукт варить себе… сам!

Поділитись у:

Читайте також:

Ми у Facebook