Кухня Рецепти

Операція «Доїсти все». 5 смачних страв із продуктів, що залишилися після свята

Після свят у холодильнику зазвичай залишається усього потрошку: ковбаски, м’яска, сирку, оливок. Не пропадати ж добру!

09.04.2018 08:32

Трішки того, трішки того… Із залишків продуктів можна приготувати смачнючі страви. Буде чим і домашніх нагодувати, і гостей нежданих пригостити.

Солянка із секретом

По 1 лимону і морквині, 0,5 кореня селери, 4 солоні огірки, 300 г різного копченого м’яса, 500 г кісток (звичайних або копчених), 4 цибулини, по 100 г маслин і томатної пасти, 2–3 горошини духмяного перцю, 1–2 лаврові листки, олія, масло, сіль, перець, 1 пучок петрушки, 3 л води, 0,5 скл. розсолу.

  1. Кістки промити, залити водою (щоб покрила), довести до кипіння, воду злити і залити ще раз.
  2. Після закипання додати моркву і селеру, зелень пучком, варити до готовності.
  3. Цибулю порізати й обсмажити на суміші масла та олії, додати томат, тушкувати 20 хв.
  4. Копченості порізати брусочками. Обов’язково мають бути молочні сосиски. Чим більше різновидів копченостей, тим смачнішою буде солянка.
  5. Усе, крім сосисок, злегка обсмажити на сухій сковорідці.
  6. Огірки порізати соломкою, занурити в окріп, проварити 5 хв. Розсіл підігріти.
  7. Покласти у бульйон копченості, варити 10 хв, додати сосиски, засмажку, розсіл, огірки. Посолити, поперчити.
  8. Маслини і скибку лимона класти у тарілку. Подавати зі сметаною. Можна додати картоплю, порізану кубиками.

Панські торбинки

Тісто: 1 скл. борошна, 500 мл молока, 1 ст. ложка цукру, 3 яйця, дрібка солі. Начинка: 3 курячі філе, 300 г печериць, 100 г твердого сиру, спеції і часник до смаку, сир чечель косичкою чи зелень цибулі.

  1. Насипати борошно в глибоку посудину, влити половину молока і замісити тісто. Потім влити невеликими порціями молоко, що лишилося, не припиняючи розмішувати тісто.
  2. В окремому посуді збити яйця з цукром та сіллю до піни. З’єднати яєчну суміш і тісто. Посмажити тонкі налисники.
  3. Відварити куряче філе, дрібно нарізані шампіньйони посмажити, натерти сир, перемішати, приправити спеціями. Можна додати кілька подрібнених зубців часнику. В
  4. икласти на млинець начинку, згорнути його мішечком і зв’язати сиром (або кільцем чи зеленню цибулі).
  5. Перед подачею розігріти у духовці або мікрохвильовці. Начинку можна робити із будь-яких м’ясних шматочків.

Пиріжки-піци “Троянди”

300 г борошна, 200 мл кефіру, сіль, 1 ч. ложка розпушувача, по 100 г твердого сиру і вареного м’яса або ковбаси, 1 ст. ложка олії, майонез і кетчуп (домашні).

  1. У борошно, змішане з розпушувачем і сіллю, влити олію і кефір. Замісити м’яке тісто.
  2. Потерти сир, ковбасу або м’ясо дрібненько порізати. Тісто розкачати прямокутним пластом. Розрівняти начинку. Зверху скропити майонезом і кетчупом. Скрутити рулетиком, добре пром’яти.
  3. Нарізати рулет шматочками. Кожен шматочок розрівняти. Виходять трояндочки.
  4. Викласти на деко і поставити в розігріту до 180 ºС духовку на 25 хв. Можна готувати без ковбаси, просто з сиром. Теж дуже смачно.

Ліниві пиріжки

6 сосисок або скибок ковбаси, 1 великий листок тонкого лавашу, 50 г твердого сиру, 200 г картопляного пюре, 1 ст. ложка масла, сіль, перець.

  1. У тепле картопляне пюре додати масло, перець, перемішати.
  2. Лаваш порізати прямокутниками шириною, як сосиска, завдовжки 12–14 см, на кожен викласти трохи пюре, розмазати ложкою нетовстим шаром, посипати потертим сиром, покласти скраю сосиску або шматочки ковбаси чи м’яса, загорнути рулетиком, обсмажити з усіх боків.
  3. Замість сосисок і пюре на шматочки лавашу покласти по скибці твердого сиру, загорнути конвертом, обсмажити з обох боків.
  4. Дуже смачні такі пиріжки, приготовані на багатті.

Картопля фарширована

На 1 велику картоплину: по 1–2 ст. ложки обсмаженого бочка, сиру і зелені, 1 мале куряче або перепелине яйце, сіль, перець.

  1. Картоплю ретельно вимити, обсушити, обгорнути фольгою, запекти до готовності.
  2. Вийняти, поздовж зрізати шапочку, чайною ложкою вибрати м’якоть, начинити сумішшю шматочків бочка, сиру і зелені, вибити зверху яйце, посолити, допікати у духовці до готовності яйця.
  3. Перед подачею можна посипати потертим сиром і зеленню.