Недитяча проблема. Діарея

Усі кишкові інфекції характеризуються коротким інкубаційним періодом (від 8 до 24 год), гострим початком хвороби з підвищенням температури тіла, блюванням.

Під впливом сприятливих умов (висока температура і висока вологість) активізуються збудники найпоширеніших кишкових інфекцій: дизентерії, сальмонельозу, ешерихіозу, холери, ротавірусної та ентеровірусної інфекцій, кишкового амебіазу. Як їх розпізнати і що робити, коли все-таки занедужали, розповідає лікар-інфекціоніст Оксана ЗІНЧУК.

Кишкова інфекція може відібрати життя
Гострі кишкові інфекції – група інфекційних захворювань різної природи (вірусної, бактеріальної, грибкової, паразитарної). Вони характеризуються фекально-оральним шляхом передачі та переважним ураженням шлунково-кишкового тракту. За поширеністю гострі кишкові інфекції поступаються лише гострим респіраторним, а в структурі смертності з інфекційних причин у країнах СНД їх питома вага перевищує 30–50%. За даними ВООЗ, у світі щорічно реєструється від 68,4 млн до 275 млн випадків діарейних захворювань.

Діарея – тільки один із багатьох симптомів
Усі кишкові інфекції характеризуються коротким інкубаційним періодом (від 8 до 24 год), гострим початком хвороби з підвищенням температури тіла до 38–39 °С, виникненням нудоти, блювання, частих рідких випорожнень (аж до десятків разів на добу). Найчастішими проявами є слабкість, млявість, швидка втомлюваність, головний біль, біль у животі від помірного до інтенсивного переймоподібного.

У центрі уваги діти та люди літнього віку
Дуже швидко прогресує хвороба у діток, людей літнього віку та пацієнтів, які мають хронічні захворювання. Внаслідок втрати рідини за досить короткий час настає зневоднення організму, порушується водно-сольовий баланс, що призводить до порушення роботи основних органів і систем: дихальної, серцево-судинної, центральної нервової. У тяжких випадках маємо порушення свідомості, і такі пацієнти проходять через лікування у відділеннях інтенсивної терапії та реанімації.

Щоб уникнути неприємностей, треба насправді не так багато – дотримуватися елементарних правил:

• часто мити руки з милом (особливо після відвідування туалету, після перебування у громадському транспорті);

• ретельно мити овочі та фрукти (а за можливості обробляти їх окропом) перед вживанням;

• не купувати молочні продукти, м’ясо, рибу на стихійних ринках, де відсутній санітарний контроль;

• при купівлі продуктів, що швидко псуються, уважно слідкувати за терміном їхньої придатності та умовами зберігання;

• перебуваючи на відпочинку, завжди мати доступ до джерела питної води;

• не купувати продуктів харчування сумнівної якості;

• не вживати молочні та м’ясні продукти без належних умов зберігання та відповідного маркування про дату виготовлення і термін придатності;

• відмовитися від вживання солодощів з масляним кремом;

• не вживати молочні продукти без попередньої термічної обробки;

• відмовитись від салатів, заправлених майонезом і сметаною;

• вживати свіжоприготовлені страви.

Швидка допомога
Якщо ж усе-таки не вдалося уникнути кишкової інфекції, при перших проявах недуги варто вживати велику кількість рідини (негазована мінеральна вода, компот із сухофруктів, чай з ромашки), прийняти ентеросорбент (активоване вугілля).

Якщо симптоми прогресують (погіршується самопочуття, підвищується температури тіла, з’являється чи посилюється біль у животі), не треба займатися самолікуванням, а негайно звертатися по допомогу до фахівця, щоб максимально швидко побороти недугу і звести до мінімуму негативні наслідки та якнайшвидше відновити своє здоров’я.

Варто пам’ятати, що, дотримуючись найпростіших рекомендацій та елементарних правил гігієни, можна забезпечити собі гарний відпочинок. І тоді літо залишиться у вашій пам’яті у вигляді яскравих вражень, безлічі позитивних емоцій, гарних фотографій, теплих спогадів, які ще довго зігріватимуть довгими холодними осінніми вечорами.

 

Поділитись у:

Читайте також:

Ми у Facebook