Не просто квасоля, а ЛОБІО!

Квасоля – суперпродукт, а страви з неї – суперстрави. Особливе місце у переліку смаколиків з квасолі посідає грузинське лобіо.

Лобіо-нюанси

  • Квасоля буває різних розмірів, форм і кольорів, тому в неї різна тривалість варіння.
  • Квасолю потрібно замочити на кілька годин, промити й залити холодною водою. Варити на помірному вогні під кришкою протягом кількох годин, тобто до цілковитого випаровування води. Якщо вода після варіння зостанеться, то її зливають. Якщо не вистачить, то додають кип‘яток.
  • У грузинській кухні віддають перевагу цілій квасолі, а не квасолевій масі, яка нагадує кашу.
  • Смакове розмаїття лобіо досягається додаванням різних приправ.

 

Чим хороша ця закуска? Та хоча б тим, що вона незвичайна, її мало хто знає і вміє готувати. І виходить її багато. Можна підібрати варіанти, якщо в домі чогось та немає, хоча кулінари надзвичайно хвалять лобіо з горіхами. Недорого, до речі, і смачно.

 

Лобіо

500 г квасолі, 3 цибулини, по 0,25 скл. олії та винного оцту. 

Приправа до лобіо: 0,5 скл. волоських горіхів, 200 г бринзи.

Прянощі: по 2 ст. ложки зелені кінзи, петрушки, селери, цибулі-порею, м‘яти, чебрецю, базиліку, кропу (взяти 3-4 компоненти), по 0,5 ч. ложки насіння коріандру, кориці, гвоздики, сунелі, шафрану (взяти 2-3 компоненти), 3 зубці часнику, 1 ч. ложка чорного чи червоного перцю.

  • Відварену гарячу квасолю перекласти в посуд із підсмаженою цибулею, посолити й обсмажити її протягом 3-4 хвилин чи просто дати ввібрати в себе підігріту олію.
  • Перекласти цю суміш в емальований посуд, додати винний оцет, попередньо проварений з базиліком та естрагоном, ввести сухі прянощі й дрібно нарізану зелень.
  • Потім змішати з рештою добавок, які можуть бути найрізноманітнішими.
  • 1. Помідори обдати окропом, зняти шкірку і розім‘яти в пюре дерев‘яною ложкою. Ввести в лобіо до прянощів.
  • 2. Горіхи дрібно розтовкти з часником, червоним перцем, сіллю в єдину масу, розбавити винним оцтом та з‘єднати з квасолею.
  • 3. Замість горіхів чи помідорів можна взяти бринзу, яку потрібно натерти чи потовкти разом із червоним перцем, гвоздикою та корицею, розвести в декількох ложках відвару квасолі до консистенції густої сметани. З‘єднати з квасолею.

 

 

Поділитись у:

Читайте також:

Ми у Facebook