Морквяний сік: користь і шкода

Дуже важко переоцінити користь свіжих соків з фруктів і овочів. Вони рясніють корисними речовинами, великою кількістю чистих вітамінів. Найпопулярніший сік – це свіжовичавлений морквяний, користь його вважається найбільшою. Але чи правда це?

Морква – це звичайний овоч, без якого не може обійтися жодна господиня на кухні. Можливо через те, що до неї звикли, ми забуваємо про величезну поживної цінності моркви, про її користь для нашого організму і прекрасний смак. Не менше користі має морквяний сік.

Морквяний сік – користь або шкода, що на це питання намагалися відповісти сучасні вчені, проводячи дослідження. Зробити однозначний висновок не можна.

З одного боку є багато корисних властивостей, велика кількість вітамінів, але є і серйозні протипоказання. У складі морквяного соку значна кількість вітамінів: бета-каротин, вітаміни групи В, E, K, D, мікроелементи: кальцій, магній, калій, залізо, кобальт.

Але особливо знаменитий морквяний сік бета-каротином, який в організмі перетворюється у вітамін А. Саме вітамін А отриманий з морквяного соку і моркви засвоюється найкраще. Сьогодні ми все частіше п’ємо свіжовичавлені соки, і усвідомлюємо їх переваги перед соками в пакетах насичених консервантами, барвниками до такої міри, що деколи не відповідають смаку вихідного продукту.

Свіжовичавлений морквяний сік вважають еліксиром здоров’я. Велика помилка – лікувати ним всі хвороби! Морквяний сік – це користь, але як додаток до курсу лікування прописаного лікарем.

Він корисний при авітамінозі, зниженому імунітеті, він покращує апетит, заспокоює нервову систему. Але через значну кількість бета-каротину, морквяний сік дає велике навантаження на печінку і тому його потрібно пити малими дозами.

Так буває досить часто, коли користь продукту для одного органу може мати неприємні наслідки для іншого.

Свіжовичавлений морквяний сік дуже корисний для очей.

Вживаючи сік регулярно можна захистити свої очі від катаракти, астигматизму, дегенерації жовтої плями. Корисний морквяний сік для офісних працівників, які проводять за комп’ютером більшу частину дня.

Він захистить їх очі від шкідливих впливів. Морквяний сік регулює обмін речовин, знижує рівень холестерину, сприяє виробленню молока у матерей в період вигодовування немовляти, активізує окислювально-відновні реакції в клітинах.

Людям з підвищеною кислотністю шлункового соку він також корисний. Морквяний сік є профілактичним засобом при серцево-судинних захворюваннях.

Завдяки поєднанню бета-каротину, вітамінів В6, С і низької калорійності, морквяний сік корисний при захворюваннях щитовидної залози, сечокам’яної хвороби, атеросклерозі, інфаркті міокарда.

Говорячи про користь морквяного соку, не можна не сказати про протипоказання. Шкода морквяного соку полягає в тому, що при частому вживанні страждає підшлункова залоза і печінка.

Бета-каротин впливає на печінку і може викликати жовтяницю. Серйозних для здоров’я наслідків можливо і не буде, але при наявності слабкої печінки експерименти з морквяним соком проводити не варто.

Каротин, що потрапив в організм у великій кількості, може викликати зміну кольору шкірного покриву, а за цим можуть слідувати інші неприємні наслідки. Якщо ви виявили такі прояви у себе, це сигнал про припинення прийому соку.

Велика користь морквяного соку для малюків. Тільки слід дотримуватися рекомендацій педіатрів.

Велика кількість вітамінів, що є у моркві, буде корисна для малюка з шести місяців.

Набагато корисніше пити морквяний сік, змішаний з яблучним або апельсиновим соком. Такий коктейль покращує колір обличчя у жінок, прискорює обмінні процеси, живить вітамінами.

У морквяний сік для кращого засвоєння вітаміну А, потрібно додавати невелику кількість вершків або сметани.

Вплив морквяного соку на стан здоров’я неодноразово вивчався. Шкоду морквяного соку виявили стоматологи, які вважають, що кислоти присутні в морквяному соку руйнують зубну емаль. На думку фахівців, пити сік треба через соломинку.

Корисний свіжовичавлений морквяний сік при нервових захворюваннях, підліткам в перехідному віці, для зняття стресів. Цінну властивість має морквяний сік для любителів гарної засмаги. Каротин підсилює вироблення меланіну, що згодом дасть красиву засмагу.

Не можна рекомендувати морквяний сік для вживання хворим на цукровий діабет.

Морквяний сік можна приготувати вдома у будь-який час року, морква прекрасно зберігається в зимовий час, і ви маєте джерело вітамінів і здоров’я при розумному застосуванні з урахуванням протипоказань. Склянка свіжовичавленого морквяного соку на сніданок зарядить вас вітамінами і здоров’ям.

Поділитись у:

Читайте також:

Ми у Facebook