заварний сирник

Легендарний заварний сирник. Рецепт давній, із маминого записника

Заварний сирник - один з класичних і найсмачніших галицьких пляцків. На відміну від сирників, він печеться не одним коржем, а у вигляді торта із дуже незвичайним гарячим сирним кремом. Виходить неймовірно смачний, м'який і дуже ніжний!

Заварний сирник

  • Коржі: 0,5 кг борошна, 150 г маргарину чи масла, 1 яйце та 1 жовток, 4 ст. л. сметани, 150 г цукру, 0,5 п. розпушувача або 1 ч. л. соди, погашеної оцтом, борошно. 

Коржі: 0,5 кг борошна перетерти руками із 150 г маргарину чи масла. 1 яйце та 1 жовток збити виделкою із 4 ст. л. сметани та 150 г цукру. До борошна додати пів пачки розпушувача або 1 ч. л. соди, погашеної оцтом (я даю розпушувач), суміш із яєць, сметани і цукру та замісити тісто. Поставити у холод (можна на 1-2 год, а можна і на ніч). Спекти 3-4 коржі до рум’яного кольору. Коржі попередньо проколоти виделкою. Я пекла 5 коржів на велику форму (27 на 40 см.) і брала 2 порції. Коржі робити не товстими.

  • Сир: 1 кг сиру (можна і більше) перемеленого, 2 скл. цукру, 2 яйця, 1 п. ванільного цукру, 1 ст. л. крохмалю (розвести у 2-3 ст. л. молока, 200 г розтопленого масла. 

Сир: 1 кг сиру (можна і більше) перемеленого або збитого в комбайні покласти в каструлю (не поливану!), додати 2 скл. цукру (кому засолодко, то можна і менше), злегка збитого з 2 яйцями, 1 п. ванільного цукру, 1 повну ст. л. крохмалю розведеного 2 ст. л. молока (можна трошки більше), 200 г розтопленого масла. Все це поставити на легкий вогонь і варити, помішуючи. Спочатку маса буде рідкою, але потім почне трохи гуснути. Довго не варити. Загалом десь 20 хв. Як почне потрохи булькати, то почне і трошки гуснути. Після цього проварити декілька хвилин і зняти з вогню. Але не бійтеся, крем, хоч і не густий, але коли остигає, то гусне. На декілька хвилин відставити сир з вогню, ще досить гарячим перемащувати коржі. Можна додати терту цедру лимона. Я, додала ще шматочки різаної кураги, можна і родзинки, що кому до смаку. Верх пляцка залити розтопленим шоколадом з вершками. Дати пляцку трохи вистоятись, тоді він стає смачнішим.

Рецепт і фото Лесі Сенько

Читайте також:

Поділитись у:

Читайте також:

Ми у Facebook