Кухня Рецепти

Картопляний гратен

Форму для запіканняслід брати такого розміру, щоб картопля заповнювала її не більше ніж на 2/3, інакше вершки можуть виливатися.

23.06.2017 10:12

Інгредієнти:
700–800 г картоплі, 500 мл вершків, 2 зубці часнику, мускатний горіх, сіль, чорний перець, масло (для змащення форми).

Картоплю почистити, помити, нарізати кільцями завтовшки 3 мм. Почищений часник дрібно порізати. Форму змастити маслом, викласти шар картоплі, частково накладаючи пластинки одна на одну, посолити, поперчити, приправити мускатним горіхом і подрібненим часником, по краях форми налити вершки. Потім викласти ще два шари картоплі, так само посипати їх спеціями і залити вершками. Форму накрити кришкою або фольгою, поставити у розігріту до 180 °С духовку приблизно на 1 год.

Гратен готовий, якщо кінчик гострого ножа легко пронизує картоплю. За 15–20 хв до готовності кришку зняти, щоб верхній шар картоплі зарум’янився. На бажання, до гратену можна додати сир (за 20 хв до готовності викласти на картоплю шар тертого сиру).