Здоров'я та краса Сам собі лікар

Капуста – і для здоров’я, і для краси

Vедики рекомендують їсти якнайбільше свіжої чи квашеної капусти. Особливо корисно випивати натще склянку соку з квашеної капусти.

За калорійністю капуста поступається бобовим овочевим культурам. Менше в ній міститься і деяких вітамінів. Але, враховуючи те, в яких кількостях ми любимо її наминати, – роль капусти важко переоцінити. Зокрема взимку, коли капуста є основним джерелом вітаміну С і деяких мінеральних солей.

Окрім смакових, капуста має цілющі та дієтичні властивості. Завдяки тому, що вона містить багато мінеральних речовин, вітамінів та гірчичної олії, її широко застосовують у медицині для лікування різноманітних захворювань. Годі й казати, що капуста для лікування мусить бути екологічно чистою.

Медики рекомендують їсти якнайбільше свіжої чи квашеної капусти. Особливо корисно випивати натще склянку соку з квашеної капусти. Зберігати ж свіжий сік капусти в холодильнику потрібно не більше як два дні.

– Сік з відваром насіння рекомендують як засіб від безсоння. Соком, розведеним водою, споліскують рота під час запальних захворювань ротової порожнини. Капусту й капустяний сік у великих кількостях вживають під час захворювань печінки.

– Сік капусти з медом і відвар капусти з медом вживають по чайній ложечці п’ять-шість разів на день при запаленні верхніх дихальних шляхів, кашлі й втраті голосу, хворобах кишкового тракту. Сік квашеної капусти відрізняється високим вмістом молочної кислоти, його рекомендують при цукровому діабеті.

Капусту також застосовують у КОСМЕТИЦІ.

Суху шкіру з пігментними плямами корисно протирати кукурудзяною чи оливковою олією, а потім зробити гарячий содовий компрес (чайна ложка питної соди на 1 л гарячої води), після якої нанести маску з кашки білокачанної капусти на 10-15 хвилин.

Доглядаючи за жирною шкірою обличчя, використовують кислу капусту. Подрібнені листки тонким шаром накладають на обличчя, накривають серветкою і залишають на 25-30 хвилин. Потім маску знімають, вмиваються холодною водою, змащують обличчя живильним кремом. Якщо такі маски робити раз на тиждень, шкіра стане м’якшою, покращиться її колір.

Якщо волосся тонке й ламке, втирають у шкіру голови суміш соків свіжої капусти, лимона й шпинату. Це зміцнює волосся, надає йому красивого блиску.

Капуста містить фітонциди. Змелену на м’ясорубці капусту в суміші з яєчним білком корисно прикладати до опікових, гнійних ран та виразок. Листя, відварене в молоці, в суміші з висівками прикладають до уражених місць шкірі при золотусі й мокнучій екземі.

Завдяки високому вмісту аскорбінової кислоти капуста сприяє виведенню з організму холестерину. А через те, що в капусті мало вуглеводів, – її часто пропонують вживати хворим на цукровий діабет.