Здоров'я та краса Сам собі лікар

Хліб може бути шкідливим?

Погано, коли хліб не «цвіте», або зовсім не черствіє, це свідчить про наявність стабілізаторів та консервантів.

Пшеничні зерна містять безліч корисних речовин. Але вони є лише в самому зерні. А після того, як зерно піддається обробці, найцінніша частина йде у відходи. До складу хліба доходять тільки крохмаль і калорії. Від усіх корисних вітамінів і мінералів залишається максимум 30%, та й це число сильно знижується через два тижні після обробки зерна. Тому апетитні білі булки, хліб і батони насичують організм тільки зайвими калоріями.

• Якщо ви дуже любите білий пшеничний хліб, то хоча б вибирайте такі сорти, які містять зерна гречки, вівса, проса, насіння соняшника і льону та різноманітні добавки, або сорти хліба з борошна грубого помелу.

• Житній хліб (сірий) сприяє швидкому виведенню із організму канцерогенів та інших шкідливих речовин обміну. У порівнянні з білим хлібом він містить набагато менше калорій, тому корисніший.

• Запам’ятайте: скоринка корисніша за м’якуш.

• Не можна поєднувати білий хліб із жирними продуктами, наприклад з маслом. Для когось улюблене сало, а також жирні сорти риби, бульйони, масло найкраще поєднувати з чорним хлібом. А от м’ясо і картоплю краще взагалі їсти без хліба. Але з будь-яким хлібом можна їсти овочі.

• Хліб із цвіллю дуже шкідливий. Якщо на поверхні з’явилося хоч трохи цвілі, просто відрізати цю частину хліба недостатньо – потрібно викидати всю хлібину. Адже цвіль – такий грибок, що поширює свої спори по всій буханці. Ці спори можуть спровокувати розвиток захворювань крові й органів дихання.

• Підсохлий хліб кращий, ніж свіжий, тому що він краще засвоюється організмом. Свіжий – можна підсушити в тостері, але краще їсти дводенний хліб. Свіжий хліб (особливо пшеничний) часто викликає бродіння. Через свою глевкуватість такий хліб може сильно засмічувати шлунково-кишковий тракт.

• Також погано, коли хліб не «цвіте», або зовсім не черствіє, це свідчить про наявність стабілізаторів та консервантів.